sâmbătă, 8 octombrie 2011

Portretul lui Dorian Gray

Am citit de curand aceasta carte si am vizionat ,normal si filmul. Imi doream de foarte mult timp sa o citesc si acum ca am avut ocazia si timpul necesar, am profitat.
  Postarea nu se vrea a fi o recenzie, ci o mica descriere a cartii.
 Cartea vorbeste despre degradarea treptata a sufletului si il are in prim plan pe tanarul si naivul Dorian Gray. Fiind singura ruda a bunicului sau bogat, lui ii revine intreaga avere a batranului dupa moartea acestuia. Cele doua personaje cheie ale romanului, pictorul  Basil Hallward si cinicul Lord Henry reprezinta cele doua forte antagonice: binele si raul, care isi exercita influenta asupra tanarului Dorian de'a lungul romanului. Fascinat de frumusetea mostenitorului, pictorul doreste sa'i transpuna chipul pe panza. El reuseste sa'i surprinda atat de bine frumusetea si inocenta, incat portretul pare imaginea din oglinda a eroului. Coplesit de laudele si idolatrizarile lui Basil, capata incredere in el si fascinat la randul lui de capodopera maestrului, Dorian isi exprima dorinta de a ramane vesnic tanar si frumos, cu atata ardoare incat aceasta devine realitate. Aflati intr'o Londra in care frumusetea prima si lua locul inteligentei, tanarul crede cu toata taria ca frumusetea il va ajuta sa deschida anumite usi. Si chiar reuseste in cele din urma sa le deschida, insa nu pe cele potrivite. Luand contact cu carismaticul Henry, tanarul Dorian ramane fermecat de cinismul lordului si acesta devine ca un mentor pentru el. Degradarea sufletului sau se produce lent, dar sigur si isi atinge punctul culminant in momentul in care Gray il omoara pe unul din prietenii sai. Nu zic mai mult, sper ca v'am facut curiosi.
      In ceea ce priveste filmul, nu'mi place cum a fost ecranizat. Nu se produce acea stare de tensiune treptata, totul ti ofera din prima pe tava, totul se intampla repede. Se respecta unele replici, dar cele mai multe sunt doar franturi din replicile originale, astfel ca nu reuesti sa surprinzi esenta.Singurul lucrul care mi'a placut a fost faptul ca personajul principal a fost atat de bine ales, se potrivea perfect cu rolul.
     In ceea ce ma priveste, cartea m'a fascinat prin povestea incredibila, prin felul autorului de a scrie, prin replicile insolente, comportamentul "interzis" la vremea aceea a Lordului Henry. Cred ca cel mai complex personaj al romanului este acest Lord Henry, care nu numai ca de fiecare data cand deschide gura spune lucruri "marete", dar si pentru felul in care le spune si prin puterea si influenta pe care o are asupra personajului central, dar pe care il considera un experiment al sau. Parerea mea este ca acest personaj constituie un alter-ego mai masochist al autorului. Si acum citatele:

    " Este mai bine sa nu fi diferit de semenii tai. Uratii si prostii au parte de ce'i mai bun pe lumea asta. Ei pot sta linistiti, cascand gura la desfasurarea piesei de teatru. Daca nu stiu nimic despre victorie, cel putin nu cunosc nici infrangerea. Ei traiesc asa cum ar trebui sa traim cu totii, netulburati, indiferenti, fara griji. Ei nu'i nenorocesc pe altii si nici altii nu le pricinuiesc nenorociri."
    " Cel mai banal lucru este minunat doar daca'l ascunzi."

    " Rasul nu este un inceput rau pentru o prietenie si este cel mai bun sfarsit pentru o astfel de legatura."

    " Nu exista indoiala ca Geniul dureaza mai mult decat Frumusetea. Aceasta explica de ce toti depunem atatea eforturi pentru a ne imbogati educatia. In lupta salbatica pentru existenta, dorim sa avem ceva care sa dureze, asa cum ne umplem mintea cu gunoaie si fapte in speranta desarta de a ne mentine pozitia. Omul bine informat - acesta este idealul modern."

    " Cei ce sunt credinciosi cunosc numai latura comuna a dragostei;  numai cei necredinciosi cunosc tragediile dragostei."

    " Femeile nu sunt capabile sa inteleaga frumusetea masculina."

    " Toate inflentele sunt imorale, imorale din punct de vedere stiintific.
- De ce?
- Deoarece a influenta o persoana inseamna a'i da propriul tau suflet. Ea nu mai gandeste gandurile sale firesti si nu mai este mistuita de pasiunile sale firesti. Pacatele sale, daca exista ceva ce poate fi numit pacat, sunt imprumutate. Devine un ecou al muzicii altei persoane, un actor intruchipand un personaj care nu a fost creat pentru el. Scopul vietii este autodezvoltarea. Scopul existentei consta in deplina realizare a propriei personalitati. Astazi oamenilor le este frica de ei insisi. Au uitat cea mai importanta datorie, datoria care o au fata de ei insisi. Ei ii hranesc pe cei infometati si ii imbraca pe cersetori. Dar propriul lor suflet flamanzeste si umbla gol. Curajul a parasit rasa noastra."

   " Cred ca daca cineva si'ar trai viata profund si in intregime, si ar da forma fiecarui simtamant, expresie, fiecarui gand si realitate fiecarui vis, lumea ar obtine un astfel de impuls proaspat de bucurie, incat am uita cu totul bolile medievalismului."

  " Suntem pedepsiti pentru renuntarile noastre, Fiecare impuls pe care ne straduim sa'l inabusim clocoteste in mintea noastra si ne otraveste."

  " Corpul pacatuieste o data si apoi termina cu pacatul, deoarece actiunea este un mod de purificare. Nu mai ramane nimic decat amintirea unei placeri sau luxul unui regret."

  " Singura cale de a scapa de o tentatie este de a'i ceda. Rezista'i, si sufletul se imbolnaveste de dorul lucrurilor pe care si le'a interzis, de dorinta de ceea ce legile sale monstruoase au facut sa fie monstruos si ilegal."

  " Nimic nu poate vindeca sufletul asa cum o fac simturile, si nimic nu poate lecui simturile asa cum o face sufletul. "

  " Oamenii spun uneori ca Frumusetea este numai superficiala. Aceasta s'ar putea sa fie adevarat."

  " Bucura'te de tinerete atat timp cat o ai. Nu risipi aurul zilelor tale ascultandu'i pe plicticosi, incercand sa imbunatatesti esecurile fara speranta sau dandu'ti viata ignorantilor, oamenilor comuni si vulgari. Acestea sunt scopuri nesanatoase, false idealuri ale vremii noastre. Traieste! Traieste minunata viata care se afla inlauntrul tau. Cauta mereu senzatii noi. Nu te teme de nimic."

  " Pulsul bucuriei care bate in interiorul nostru la douazeci de ani se potoleste. Membrele slabesc, simturile ne putrezesc, urmarite de amintirea pasiunilor de care ne'am speriat prea tare si la tentatiile carora nu am avut curaj sa cedam. Tinerete! Tinerete! Nu exista nimic altceva pe lume inafara de tinerete."

  " Singura diferenta dintre un capriciu si pasiune de o viata este aceea ca un capriciu dureaza un pic mai mult." 

  " Ma gandesc oare cine a spus ca omul este un animal rational? A fost cea mai prematura definitie data vreodata. Omul poate fi in multe feluri, dar nu este rational." 

  " Omenirea se ia prea in serios. Acesta este pacatul originar al lumii. Daca omul pesterilor ar fi stiut cum sa rada, istoria ar fi fost alta." 

  " Pentru a ne recapata tineretea, trebuie sa repetam nebuniile ei." 

  " Punctualitatea este cea care'i jefuieste pe oameni de timpul lor." 

  " Barbatii se insoara pentru ca sunt obositi; femeile, deoarece sunt curioase: ambii sunt dezamagiti." 

  " Nici o femeie nu este un geniu: femeile reprezinta sexul decorativ. Ele niciodata nu au nimic de spus, dar o spun in mod fermecator. Ele reprezinta triumful materiei asupra mintii la fel cum noi, barbatii reprezentam triumful mintii asupra moralei."

  " Exista doua feluri de femei: cele naturale si cele fardate. Femeile naturale sunt foarte folositoare. Daca reusesti sa castigi o reputatie de respectabilitate nu trebuie decat sa iesi cu ele la cina. Femeile din cealalta categorie sunt foarte fermecatoare. Cu toate acestea, comit si ele o greseala. Pentru a arata mai tinere ele se fardeaza. Bunicile noastre se fardau pentru a arata bine si pentru a avea o conversatie scanteietoare." 

  " Experienta nu are valoare etica. Ea este mai degraba numele pe care il dam greselilor noastre." 

  " Tot ceea ce demonstreaza experienta este ca viitorul va fi la fel ca si trecutul si pacatul pe care l'am infaptuit prima data cu repulsie il vom repeta de multe ori, dar cu bucurie." 

  " Deseori se intampla ca, atunci cand credem ca experimentam pe altii, de fapt experimentam pe noi insine." 

  " Femeile se apara atacand, tot la fel cum ataca prin capitulari ciudate si neasteptate." 

  " Copiii incep prin a'si iubi parintii; pe masura ce cresc incep sa'i judece; uneori ii iarta."

  " Ori de cate ori un om face un lucru absolui idiot, il face din motivele cele mai nobile." 

  " Motivul pentru care ne place sa ii credem pe altii atat de buni este ca ne este teama pentru noi insine. Baza optimismului este frica. Credem ca suntem generosi, doarece punem pe seama semenilor nostri acele virtuti de care sa beneficiem noi. Laudam bancherii pentru a ne pasui de datorie si ii gasim calitati hotului de drumul mare in speranta ca ne va cruta buzunarul."

  " Nici o viata nu este distrusa in afara de cea a carei evolutie este stopata."

  " Daca vrei sa strici firea unui om trebuie numai sa incerci sa o reformezi." 

  " Toate lucrurile minunate vin pe neasteptate. Si totusi pare ca acesta este lucrul pentru care am asteptat toata viata." 

  " Femeile sunt minunat de practice, cu mult mai practice decat noi. In situatii ca acestea noi deseori uitam sa spunem ceva de casatorie, dar ele ne reamintesc intotdeauna." 

  " Nu pot intelege cum cineva poate dori sa faca de ras fiinta iubita. Eu o iubesc pe Sibyl Vane. Doresc sa o asez pe un piedestal de aur si sa vad ca lumea se inchina femeii care este a mea." 

  " A fi bun inseamna sa fii in armonie cu tine insuti. Discordia incepe atunci cand trebuie sa fii in armonie cu ceilalti." 

  " Femeile dau barbatilor adevarata valoare a vietii lor." 

  " Femeile ne inspira dorinta de a crea capodopere, dar intotdeauna ne impiedica sa le realizam."
  
  " Dumnezeu a creat aceasta femeie pentru tine. Fara ea ai fost incomplet." 

  " Exista numai doua feluri de oameni care sunt cu adevarat fascinanti - oamenii care cunosc absolut totul si oamenii care nu cunosc absolut nimic." 

  " Intotdeauna exista ceva ridicol in pasiunea oamenilor atunci cand unul dintre ei nu mai iubeste."



That's all, folks!





  
   














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu